Deși sunteți familiar sau nu cu acest cuvânt, optimizarea SEO nu este doar despre plasarea de cuvinte cheie în site. Optimizarea SEO are de-a face cu înțelegerea modului în care Google, ca motor de căutare principal interacționează cu siteul dumneavoastră. Sunt lucruri pe care Google le apreciază și sunt lucruri pe care motorul de căutare Google nu le apreciază. Acestea sunt numesc algoritmii după care indexează și afișează Google. Sunt persoane care încearcă să o ia pe scurtături și să forțeze mâna Google pentru o afișare mai sus în topul rezultatelor Google. Problema este că dacă ești prins cu astfel de practici, riști penalizări foarte severe din partea Google, penalizări ce ajung până și la scoaterea website-ului din directoarele Google. Astfel, trebuie să aveți grijă pe mâna cui dați siteul dumneavoastră și să aveți grijă mai ales la promisiunile cu rezultate minune în timp scurt. Unul din criteriile Google este vechimea website-ului.
SEO-ul are mai degrabă de-a face cu a spune Google-lului despre ce este siteul dumneavoastră și a găsi clienții țintă pentru produsul sau serviciul dumneavoastră. Desigur, Google poate fi și impresionat, dar pentru aceasta trebuie să fii la curent cu ceea ce Google apreciază și să încerci să-i livrezi un astfel de conținut. Trebuie găsit și un echilibru în aceasta desigur. Am văzut siteuri optimizate doar pentru Google și mai puțin pentru clienți - am văzut siteuri care erau pline de cuvinte cheie în partea de jos a paginii. Efectul era cel scontat, o poziționare bună în afișările Google, dar o impresie destul de proastă pentru client. Desigur, aici intră în discuție și cărui tip de client vrei să te adresezi.
Aș spune mai degrabă că SEO-ul este un proces continuu. Așa cum afacerea dumneavoastră trebuie să evolueze, așa cum tendințele în website-uri schimbă și evoluează, la fel cum lumea în general evoluează, la fel stau lucrurile și în ce privește optimizare SEO pentru website-uri. Trebuie lucrat permanent în acest domeniu, atât din perspectiva Google, cât și din perspectiva concurenței. Acesta este un domeniu în care dacă nu evoluezi, involuezi. Dacă urmăriți o anumită căutare o să vedeți că există schimbări la vârf chiar și printre marii jucători. De exemplu, urmăresc căutarea parchet laminat. Deși Dedeman a ținut topul pentru mai mult de un an de zile, de curând a fost întrecut de Praktiker. Asta pentru că lucrurile nu sunt definite și bătute în cuie. Sunt acțiuni pe care le întreprind concurenții dumneavoastră și sunt schimbări în politica de indexare și afișare Google. Așa cum spuneam, trebuie să rămâi conectat permanent la amândouă.
În privința SEO-ului, din perspectiva Google, sunt lucruri critice care trebuiesc făcute și sunt lucruri utile, care ajută. Totuși, optimizarea SEO trebuie împletită cu înțelegerea clienților cărora te adresezi. Poți pierde lupta pentru o căutare mare, unde nu ai cum să ajungi sus, dar poți câștiga pe o nișă de clienți unde marii jucători nu satisfac suficient sau deloc piața. Mai apoi, prin accesările aduse din această zonă poți urca mai sus pe căutările principale care corespund domeniului dumneavoastră de activitate.
Trebuie de asemenea să înțelegeți care din uneltele de social media ajută, dacă ajută, în ce fel și cât. A investi bani în nu știu ce rețea de socializare crezând că asta o să urce siteul dumneavoastră în căutările Google s-ar putea să fie o pierdere de timp și bani. Desigur, rețelele de socializare își au rolul lor în optimizarea SEO, dar aceste trebuie înțeles și aplicat corect. De asemenea, Google la nivel declarativ afirmă despre click-urile generate din Goolge AdWords, adică anunțurile Google, că ar fi contabilizate în ce privește accesările generate de siteul dumneavoastră.
Una peste alta, optimizarea SEO este necesară într-o luptă tot mai acerba în online. Cu cât este începută mai repede cu atât mai bine. Vechimea site-ului în indexurile Google și directionareaa site-ului într-o direcție corectă, nu greșită, vor ajuta la indexarea mai bună și mai rapidă a website-ului dumneavoastră, în poziții fruntașe.